• bookmark

Nmap Nedir ? Nasıl Kullanılır ?

Nmap Nedir Nasıl Kullanılır

Nmap (Network Mapper), ağları taramak ve bu tarama sonucunda ağla ilgili bilgiler elde etmek amacı ile kullanılan açık kaynaklı bir araçtır. Nmap ile güvenlik açıklarını, cihazların çalışıp çalışmadığı ve açık bağlantı noktalarını incelemek için tarama gerçekleştirir.

Nmap Kullanım Amacı Nedir ?

  • Ağ taraması yapma
  • Ağ trafiği hakkında bilgi toplama
  • Var olan ağda açık taraması yapma

v.s gibi bir çok işlem için kullanılabilir.

Nmap Tarama Türleri Nelerdir ?

TCP Syn (half open) Scan:

Kaynak makinanın hedef makinaya TCP SYN bayraklı segment göndererek başlattığı bir tarama türüdür. Portların kapalı olduğu durumlarda hedef makina cevap olarak RST + ACK bayraklı segmenti döndürür. Portların açık olduğu durumlarda ise hedef makina SYN + ACK bayraklı segment döndürür. Daha sonra kaynak makina RST bayraklı segment göndererek bağlantıyı koparır ve böylelikle TCP üçlü el sıkışma (TCP three-way handshaking) tamamlanmaz. Bu tarama türünde TCP üçlü el sıkışma gerçekleşmediği için bu tarama türü hedef sistemlerinde herhangi bir şekilde iz bırakmaz.

Bu taramayı gerçekleştirmek için aşağıdaki komut kullanılmalıdır :

nmap -sS -v [Hedef_IP]

TCP Connect Scan:

Kaynak makinanın gerçekleştireceği TCP Connect Scan, kapalı portlara yapıldığı zaman RST + ACK bayraklı segment dönecektir. Ancak açık portlara yapıldığı durumlarda hedef makinanın göndereceği SYN + ACK bayraklı segmenti, kaynak makina ACK bayraklı segment göndererek cevaplar ve üçlü el sıkışmayı tamamlar.

Bu taramayı gerçekleştirmek için aşağıdaki komut kullanılmalıdır :

nmap -sT -v [Hedef_IP]

FIN (stealth) Scan:

Hedef makinaya TCP bağlantı isteği olmadan gönderilen segmentle tarama yapılır. Kaynak makinanın göndereceği FIN bayraklı segment, hedef makinanın kapalı bir portuna gelirse hedef makina RST + ACK bayraklı segment döndürecektir. Eğer açık portuna gelirse hedef makinadan herhangi bir tepki dönmeyecektir.

Bu taramayı gerçekleştirmek için aşağıdaki komut kullanılmalıdır :

nmap -sF -v [Hedef_IP]

Xmas Scan:

Bu tarama türünde kaynak bilgisayarın TCP segmentine URG,PSH ve FIN bayraklarını set edeceği (“1” yapılacağı) segment hedef makinaya gönderilir. Eğer Kaynak makinanın göndereceği URG,PSH ve FIN bayraklı segment, hedef makinanın kapalı bir portuna gelirse hedef makina RST + ACK bayraklı segment döndürecektir. Eğer port açık olursa hedef makinadan herhangi bir tepki dönmeyecektir.

Bu tarama türünde TCP başlığı içerisinde yer alan toplam altı adet bayraktan üç tanesi set edildiği (“1” yapıldığı) için, gönderilen segment yılbaşı ağacının yanan lambalarına benzetilmiştir. Bundan dolayı da bu tarama türüne Xmas (Christmas) Scan denmiştir.

Bu taramayı gerçekleştirmek için aşağıdaki komut kullanılmalıdır :

nmap -sX -v [Hede_IP]

Null Scan:

Hiçbir bayrağın bulunmayacağı bu tarama türü, gerçek hayatta karşımıza çıkmayan bir durumdur. Kaynak makinanın göndereceği bayraksız segmentler karşısında hedef makinanın vereceği tepkiler FIN Scan ile aynıdır. Kaynak makinanın göndereceği bayraksız segment, hedef makinanın kapalı bir portuna gelirse hedef makina RST + ACK bayraklı segment döndürecektir. Eğer port açık olursa hedef makinadan herhangi bir tepki dönmeyecektir.

Bu taramayı gerçekleştirmek için aşağıdaki komut kullanılmalıdır :

nmap -sN -v [Hedef_IP]

Ping Scan:

Bu tarama türünde kaynak makina hedef makinaya tek bir ICMP Echo istek paketi gönderir. IP adresi erişilebilir ve ICMP filtreleme bulunmadığı sürece, hedef makina ICMP Echo cevabı döndürecektir. Eğer hedef makina erişilebilir değilse veya paket filtreleyici ICMP paketlerini filtreliyorsa, hedef makinadan herhangi bir cevap dönmeyecektir.

Bu taramayı gerçekleştirmek için aşağıdaki komut kullanılmalıdır :

nmap -sP -v [Hedef_IP]

UDP Scan:

Kaynak makinanın hedef makinaya göndereceği UDP datagramına, ICMP Port Unreachable cevabı döndürülüyorsa hedef makina kapalı kabul edilecektir. Herhangi bir tepki döndürmeyen hedef makina open|filtered kabul edilecektir. UDP datagramıyla cevap döndüren hedef makinaya ait port ise açık kabul edilecektir.

Bu taramayı gerçekleştirmek için aşağıdaki komut kullanılmalıdır :

nmap -sU -v [Hedef_IP]

IP Protocol Scan:

Bu tarama türü standart NMAP tarama türlerinden biraz farklıdır. Bu tarama türünde hedef makinaların üzerlerinde çalışan IP tabanlı protokoller tespit edilmektedir. Bu yüzden bu tarama türüne tam anlamıyla bir port taraması demek mümkün değildir. Hedef makina üzerinde, taramasını yaptığımız IP protokolü aktif haldeyse hedef makinadan bu taramaya herhangi bir cevap gelmeyecektir. Hedef makina üzerinde, taramasını yaptığımız IP protokolü aktif halde değilse hedef makinadan bu taramaya, tarama yapılan protokolün türüne göre değişebilen RST bayraklı (RST bayrağı “1” yapılmış) bir segment cevap olarak gelecektir.

Bu taramayı gerçekleştirmek için aşağıdaki komut kullanılmalıdır :

nmap -sO -v [Hedef_IP]

ACK Scan:

Bu tarama türünde kaynak makina hedef makinaya TCP ACK bayraklı segment gönderir. Eğer hedef makina ICMP Destination Unreachable mesajını dönerse ya da hedef makinada bu taramaya karşılık herhangi bir tepki oluşmazsa port “filtered” olarak kabul edilir. Eğer hedef makina RST bayraklı segment döndürürse port “unfiltered” kabul edilir.

Bu taramayı gerçekleştirmek için aşağıdaki komut kullanılmalıdır :

nmap -sA -v [Hedef_IP]

Window Scan:

Window Scan, ACK Scan türüne benzer ancak bir önemli farkı vardır. Window Scan portların açık olma durumlarını yani “open” durumlarını gösterebilir. Bu taramanın ismi TCP Windowing işleminden gelmektedir. Bazı TCP yığınları, RST bayraklı segmentlere cevap döndüreceği zaman, kendilerine özel window boyutları sağlarlar. Hedef makinaya ait kapalı bir porttan dönen RST segmentine ait window boyutu sıfırdır. Hedef makinaya ait açık bir porttan dönen RST segmentine ait window boyutu sıfırdan farklı olur.

Bu taramayı gerçekleştirmek için aşağıdaki komut kullanılmalıdır :

nmap -sW -v [Hedef_IP]

IdleScan:

Bu tarama türü, kaynak makinanın hedef makineyi tarama esnasında aktif olarak rol almadığı bir türdür. Kaynak makina “zombi” olarak nitelendirilen makinalar üzerinden hedef makineyi tarayarak bilgi toplar.

Bu taramayı gerçekleştirmek için aşağıdaki komut kullanılmalıdır :

nmap -sI -v [Zombie_IP] [Hedef_IP]

Nmap Betik Motoru (Nmap Scripting Engine – NSE) Nedir ?

En güçlü ve kullanışlı özelliklerinden birisidir. NSE’yi; normal Nmap komutlarıyla yapılamayan ya da yapılması çok zor olan işlemlerin daha kolay bir şekilde yapılmasının sağlandığı bir betikler bütünü olarak tarif edebiliriz. Nmap ile birlikte birçok betik kütüphanesi hazır olarak gelmektedir. Fakat NSE aynı zamanda kullanıcıların ihtiyaç duydukları betikleri kendilerinin de yazabilmelerini ve bunları paylaşabilmelerini de sağlar. NSE’de yer alan betikler aynı anda paralel olarak da çalıştırılabilirler.

Nmap Betik Motoru (Nmap Scripting Engine – NSE) Nedir ?

NSE ile yapılacak işlemler:

  •  Ağ keşifleri
  • Karmaşık versiyon tespiti
  • Zafiyet (vulnerability) tespiti
  •  Arka kapı (backdoor) tespiti
  • Zafiyet sömürmesi (Vulnerability exploitation)

NSE kullanmak için nmap komutunun sonuna "--script=example.nse" parametresi eklenir.

Örneğin  hedef sistemin http başlık (http header) bilgisi almak istersek nmap -sS 192.168.61.61 --script=http-header.nse komutu bize yardımcı olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Metasploit Nedir ?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Yeni şeyler keşfetmeye hazır mısınız?

İlgili Yazılar

1 Yorum

Siberci  -  2 Ekim 2022 / 15:03

Nmap olmazsa olmazımız ya

Yanıtlamak için giriş yapın

Başka Yazı Yok

Kayıt Ol

VEYA

Zaten üye misiniz? Giriş Yap

Giriş Yap

close

Abone Olun