Jüpiter Yeni Görüntüleri Ortaya Çıktı
- 4
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
Bilim insanları, güneş sistemlerinin en büyük gezegenine ait Jüpiter yeni görüntüleri pazartesi günü yayınladılar. James Webb Uzay Teleskobu’nun Temmuz ayında çektiği fotoğraflarda Jüpiter’in kuzey ve güney ışıklarının, dönen kutup sisinin benzeri görülmemiş manzaralar yakalandı.
27 Temmuz 2022’de James Webb Uzay Teleskobu tarafından elde edilen görüntü, yaklaşık 1 milyon 609 km uzaklıktaki gözlemevinde çekildi.
James Webb Uzay Teleskobu Nedir ?
James Webb Uzay Teleskobu (İngilizce: James Webb Space Telescope, kısaltmasıyla JWST), kızılötesi astronomiye yönelik bir uzay teleskobudur. Uzaya gönderilmiş en güçlü teleskoptur. Eskiyen Hubble Uzay Teleskobu’nun kısmen ardılı olacak şekilde planlanmış, NASA öncülüğünde ve ESA ile CSA’nın desteğiyle geliştirilmiştir. Aralık 2021’de fırlatılmış ve Ocak 2022’de yörüngesine girmiştir.
Berkeley’deki California Üniversitesi’nden emekli profesör gezegen astronomu Imke de Pater, “Dürüst olmak gerekirse, gerçekten bu kadar iyi olmasını beklemiyorduk” dedi. De Pater, Webb’in Early Release Science programı için uluslararası bir işbirliğinin parçası olarak Paris Gözlemevi’nde profesör olan Thierry Fouchet ile Jüpiter’in gözlemlerini yönetti. Webb, ortakları ESA (Avrupa Uzay Ajansı) ve CSA (Kanada Uzay Ajansı) ile birlikte NASA tarafından yönetilen uluslararası bir misyondur. “Jüpiter’in halkaları, minik uyduları ve hatta galaksileriyle birlikte ayrıntılarını tek bir görüntüde görebilmemiz gerçekten olağanüstü ” dedi.
İki görüntü, gezegenin ayrıntılarını gösteren üç özel kızılötesi filtreye sahip olan gözlemevinin Yakın Kızılötesi Kamerasından (NIRCam) alınmıştır. Kızılötesi ışık insan gözüyle görülmediği için ışık, görünür spektrumda haritalanmıştır. Genel olarak, en uzun dalga boyları daha kırmızı görünür ve en kısa dalga boyları daha mavi olarak gösterilir.
Webb’den alınan birkaç görüntünün birleşiminden oluşturulan Jüpiter bağımsız görünümünde, auroralar Jüpiter’in hem kuzey hem de güney kutuplarının üzerindeki yüksek irtifalara kadar uzanır. Auroralar, alt bulutlardan ve üst puslardan yansıyan ışığı da vurgulayan daha kırmızı renklerle eşlenen bir filtrede parlar. Sarılar ve yeşillerle eşlenen farklı bir filtre, kuzey ve güney kutuplarında dönen pusları gösteriyor. Blues ile eşlenen üçüncü bir filtre, daha derin bir ana buluttan yansıyan ışığı gösterir.
Dünya’yı yutabilecek kadar büyük bir fırtına olan Büyük Kırmızı Nokta, bu görüntülerde diğer bulutlar gibi beyaz görünüyor, çünkü çok fazla güneş ışığı yansıtıyorlar.
Webb’in güneş sistemi gözlemlerinden sorumlu bilim adamı ve AURA’da bilimden sorumlu başkan yardımcısı Heidi Hammel, ” Buradaki parlaklık yüksek irtifayı gösteriyor – bu nedenle Büyük Kırmızı Nokta’da ekvator bölgesinde olduğu gibi yüksek irtifa bulanıklıkları var” dedi . “Çok sayıda parlak beyaz ‘leke’ ve ‘çizgi’, muhtemelen yoğun konvektif fırtınaların çok yüksek irtifa bulut tepeleridir.” Buna karşılık, ekvator bölgesinin kuzeyindeki koyu şeritler çok az bulut örtüsüne sahiptir.
Gönderilen teleskop sayesinde bakalım daha ne çok sürprizlerle karşılaşacağız…
İlginizi Çekebilir: Uzaya Genel Bakış: Uzay Nedir ?
1 Yorum
abi harika ya…