Kepler Teleskobu 300’Den Fazla Bilinmeyen Gezegen Keşfetti

Kepler Teleskobu 300'Den Fazla Bilinmeyen Gezegen Keşfetti

Yapay zeka yanlış pozitifleri gerçek şeylerden ayırt etmede insan uzmanlardan daha etkilidir. Yeni bir yapay zeka, gezegen avcısı teleskobu tarafından toplanan verilerde önceden bilinmeyen 300’den fazla gezegen keşfetti. NASA‘nın ilk özel dış gezegen avcısı olan Kepler Uzay Teleskobu , güneş sistemimizin dışında potansiyel olarak yaşanabilir dünyalar arayışında.

Kasım 2018’de çalışmayı durduran teleskop, yıldız diskinin önünden geçen bir gezegenin neden olabileceği yıldızların parlaklığında geçici azalmalara bakıyordu. Ancak bu parlaklıkta azalmaların hepsi dış gezegenler sebebiyle olacak diye bir kural olmadığından NASA’nın bilim insanları, yanlışı gerçekten ayırt edebilecek daha ayrıntılı prosedürlere başvurmak durumunda kalıyordu. Şu ana kadar 3.000’i doğrulanan -ki bilinen toplam ötegezegen sayısının 4,539 olduğunu düşündüğümüzde bu oldukça büyük bir oran- binlerce gezegen adayı tespit eden Keplerin de 10 yıllık hizmeti boyunca bol bol veri topladığını göz önüünde bulundurduğumuzda bunun, yeterli veri sağlandığında öğrenebilen ve yeteneklerini geliştirebilen bir yapay zeka olan ExoMiner’lık bir iş olduğu söylenebilir. 

Bulunan ötegezegenlerden hiçbirisi yaşam için uygun koşullara sahip değil !

kepler-teleskobu
kepler-teleskobu

Her bir aday ötegezegen için Kepler verilerini inceleyen bilim insanlarının yapması gereken şey; ışık eğrisine bakıp gezegenin yıldızın ne kadar büyük bir bölümünü kapladığını hesaplamak ve sözde gezegenin yıldızın diskini geçmesinin ne kadar sürdüğünü analiz etmekti. Bazı durumlarda ise gözlemlenen parlaklık değişikliklerinin yörüngedeki bir ötegezegen ile açıklanması pek olası değildi. Tamamen aynı süreci daha verimli bir şekilde takip eden ExoMiner algoritması da Kepler gezegen kataloğuna 301 ötegezegen eklenmesini sağladı. Ancak maalesef ki onaylanan bu yeni gezegenlerden hiçbirisi üzerinde yaşama elverişli koşullara sahip değil

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Yeni şeyler keşfetmeye hazır mısınız?

İlgili Yazılar

Başka Yazı Yok

Kayıt Ol

VEYA

Zaten üye misiniz? Giriş Yap

Giriş Yap

close

Abone Olun