• bookmark

Dünyanın En Büyük Bakterisi

dünyanın en büyük bakterisi

Bilim insanların son keşfinden biri olan öbür bakterilerden farklı olan yeni bir bakteri keşfetti. Diğer bakterilerden ayıran özelliği ise bakterinin yaklaşık 1 cm boyutunda olduğu ve 2 cm’ye kadar uzayabileceği belirlendi.

Science dergisinde Perşembe günü yayınlanan bir araştırmaya göre, Küçük Antiller’deki Guadeloupe’de, çıplak gözle görülebilecek kadar büyük ve kirpik şekline ve boyutuna benzeyen yeni keşfedilen bir bakteri bulundu…

Mikroorganizma sınıfına giren bakteriler, genellikle milimetrenin binde birine denk gelen mikrometre ile ölçülür. Bakterilerin neredeyse hiçbiri çıplak gözle görülemezken yine de gözle görülebilen bir iki tür de bulunmaktadır. Örneğin ‘thiomargarita namibinensis’ bakterisi, yaklaşık yarım milimetre boyunda olabilir ve çıplak gözle görülebilir.

Bakterilerin geneli ortalama 2 mikrometrelik hücre uzunluğuna sahipken magnifica’nın hücre uzunluğu yaklaşık 9.000 mikrometre, yani 1 santimetreye yakındı. Üstelik magnifica, bilim insanlarına göre en uzun halinde bile değildi. Bilim insanlarına göre bakteri, iki santimetre boya kadar uzayabiliyor.

Öte yandan ‘en büyük bakteriunvanına kavuşan Thiomargarita magnifica, bugüne kadar keşfedilen en büyük tek hücreli organizma unvanını elde etmekten çok uzakta kaldı. Magnifica, çoğu bakteriden 5 bin kat daha büyük olsa da bugüne kadar keşfedilen en büyük tek hücreli organizma, magnifica’dan 10 kat daha büyük idi. Söz konusu bakteri, Caulerpa taxifolia adlı bir tür su yosunuydu.

Boyutunu nasıl koruyor dersek ?

Daha önce bakterilerin çevreleriyle etkileşime girme ve enerji üretme biçimleri nedeniyle çıplak gözle görülebilecek bir boyuta gelemeyecekleri düşünülüyordu.

Ancak T. magnifica, enerji üretebilen geniş bir zar ağına sahiptir, böylece hücre yoluyla besinleri emmek için yalnızca bakterinin yüzeyine güvenmez. Sert X-ışını tomografisi, konfokal lazer tarama mikroskobu ve transmisyon elektron mikroskobu yardımıyla dev hücreleri 3D olarak görselleştirebildi ve gözlemleyebildi.

Magnifica’nın enerji üretebilen geniş bir zar ağına sahip olduğu, böylece hücre yoluyla besinleri emmek için yalnızca yüzeyine güvenmediği ortaya kondu.

Üstelik magnifica, tek hücrelerinin içinde serbestçe yüzen genetik materyalin bulunduğu çoğu bakterinin aksine hücresinin DNA’sını, “pepin” adı verilen bir zarı olan küçük torbalarda tutuyor. Bu yöntem, aslında vücudumuzu, hayvanları ve bitkileri oluşturan daha karmaşık hücrelerin bir özelliği olarak biliniyor.

İlgili Yazı: Su Yanabilir Mi ?

Kaynak : https://edition.cnn.com/2022/06/23/world/worlds-largest-bacteria-magnifica-intl-scli-scn/index.html
Kaynak : https://www.science.org/doi/10.1126/science.abb3634
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Yeni şeyler keşfetmeye hazır mısınız?

İlgili Yazılar

3 yorum

çok değişik bir şey la bu 😀

Yanıtlamak için giriş yapın

Allahın işine bak sen.. Daha ne göreceğiz kim bilir ki….

Yanıtlamak için giriş yapın

Bilime bak be dünyanın en büyük bakterisi
diye solucanı koymuşlar (!)

Yanıtlamak için giriş yapın

Başka Yazı Yok

Kayıt Ol

VEYA

Zaten üye misiniz? Giriş Yap

Giriş Yap

close

Abone Olun