TURKOVAC Yerli Aşı
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
TURKOVAC Yerli Aşı hangi aşamada, hangi özelliklere sahip, ne zaman üretilecek ve uygulanacak ? Alman BioNTech ve Çinli Sinovac aşıları ile hedeflenen toplumsal bağışıklık düzeyi için çalışmalar devam ederken, Türkiye’de geliştirilen aşının adı TURKOVAC olarak açıklandı.
Türkiye’de şu an uygulamada olan iki aşı var: Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci’nin şirketi Pfizer ile ortak geliştirdiği BionTech ve Çinli şirket Sinovac’ın geliştirdiği CoronaVac. Bu listeye, Rus menşeli Sputnik V aşısının da eklenmesi hatta Sputnik V’in Türkiye’de de üretilmesi için çalışmalar devam ediyor. Ancak Türkiye’deki araştırma kurumları ve laboratuvarların geliştirdiği yerli aşı TURKOVAC için de final aşamasına gelindi.
TURKOVAC aşısının geliştirilme süreci:
- Aşı türü: Etkisizleştirilmiş virüs içeren inaktif aşı
- Uygulanması gereken doz sayısı: Henüz kesinleşmedi
- Geliştiren kurumlar: Kayseri, Erciyes Üniversitesi bünyesindeki Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) ve İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi (İKUM).
- Destekleyen: Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB)
- Faz-1: 44 gönüllü ile Kasım 2020’de tamamlandı, hiçbir yan etki görülmediği açıklandı.
- Faz-2: 250 gönüllü ile Nisan 2021’de tamamlandı, %100 başarı oranı olduğu açıklandı. Ağır bir yan etki gözlemlenmedi.
- Faz-3: Sağlık Bakanlığı’na başvuru yapan gönüllüler ile 22 Haziran 2021’de başladı, 2021 sonuna dek tamamlanması bekleniyor.
- Seri üretim ve uygulama: 2022’nin ilk ayları
TURKOVAC aşısı ne zaman uygulanacak ?
Kasım 2020’de Faz-1, Nisan 2021’de Faz-2 çalışmalarının tamamlandığı açıklanan TURKOVAC’ın Haziran 2021’de başlayan Faz-3 çalışmalarının yıl sonuna dek tamamlanması planlanıyor. 2022’nin ilk aylarından itibaren seri üretim ve uygulamanın başlaması hedefleniyor.